Waarom heeft jouw bedrijf een financial controller nodig?

Als ondernemer weet je dat het runnen van een bedrijf veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Zo moet je naast producten of diensten aanbieden, ook nog administratieve taken uitvoeren. Het is belangrijk om jouw bedrijf inzichtelijk te houden en daar komt een financial controller om de hoek kijken. In deze blog ga ik dieper in op de rol die een financial controller binnen jouw bedrijf kan spelen. Lees snel verder!

Wat is de rol van een financial controller?

Een financial controller houdt zich bezig met de financiële gezondheid van jouw bedrijf. Hij stelt financiële rapportages op en analyseert de financiële prestaties van jouw bedrijf. Hierdoor krijg je inzicht in de winst- en verliesrekening en de balans. Ook kijkt hij naar kansen om de winstgevendheid te vergroten en kosten te besparen.

Voordelen van een financial controller

Het hebben van een financial control heeft vele voordelen voor jouw bedrijf. Je krijgt meer inzicht in je financiën en kan daardoor beter beslissingen nemen voor de lange termijn. Ook zal een financial controller erop toezien dat de financiële administratie op orde blijft en dat er geen fouten worden gemaakt. Dit kan leiden tot minder kosten en een hogere winstgevendheid op de lange termijn.

Wat is het verschil tussen een financial controller en een accountant?

Een financial controller houdt zich bezig met de interne financiën van jouw bedrijf. Hij stelt rapportages op, analyseert de financiën en zorgt ervoor dat jouw bedrijf financieel gezond blijft. Een accountant daarentegen is meer gericht op de wet- en regelgeving en houdt zich bezig met het opstellen van de jaarrekening en de fiscale aangiften.

Wanneer heb je een financial controller nodig?

Het is verstandig om een financial controller aan te nemen zodra jouw bedrijf groeit en er meer financiële administratie bij komt kijken. Ook als jouw bedrijf te maken krijgt met financiële problemen kan een financial controller de situatie inzichtelijk maken en helpen bij het vinden van oplossingen.

Hoe vind je de juiste financial controller?

Het vinden van de juiste financial controller kan lastig zijn. Zoek iemand met de juiste opleiding en ervaring en kijk naar referenties van voorgaande opdrachtgevers. Het is ook mogelijk om de zoektocht naar een financial controller uit te besteden. Dit kan bijvoorbeeld bij Staan. Daarnaast is het belangrijk dat de financial controller bij jouw bedrijf past qua persoonlijkheid en werkethiek.