Gevulde lasdraad bestellen

Lassen is tegenwoordig, ondanks de verschillende verkrijgbare methodes nog steeds een kunst. Maar de technologie heeft ertoe bijgedragen dat de diverse methoden die zijn ontwikkeld baanbrekend werk kunnen verrichten met een snellere verwerkingstijd als het om het verrichten van laswerk gaat. Maar alvorens dit werk te kunnen verrichten, zal je gevulde lasdraad moeten bestellen. Hier komen wij later weer op.

Het lassen met gevuld draad, in het Engels fluxed core arc welding of innershield® welding genoemd, gebeurt volgens het MIG/MAG-lasproces. Echter wordt het slechts gezien als een variant ervan omdat er geen flessen met beschermend gas worden gebruikt. De flessen waar wij het in de vorige zin over hadden, zijn bij het gebruik van gevuld draad niet nodig. Dit terwijl het normalieter bij het MIG/MAG proces wel het geval is. Het beschermgas beschermt de smeltbad tegen lasfouten die ontstaan bij externe invloeden die de lasverbinding zouden kunnen verbranden. Om een beter beeld van lassen met gevuld lasdraad te vormen, zullen wij eerst het MIG/MAG proces onder de loep moeten nemen.

Gevulde lasdraad bestellen

MIG/MAG- lasmethode

De MIG/MAG-lasmethode is momenteel in de race om het meest gebruikte lasproces te worden. In Amerika bijvoorbeeld, heeft dit systeem ondanks de dure investering, de omvang van de machine en toebehoren het oude systeem van de kaart geveegd. De lasmethode is veelzijdig en kan met behoorlijke snelheid een project ter afronding brengen. Ook is het erg populair wegens de mogelijkheid tot mechanisatie, hoge flexibiliteit en hoge neersmelt. Verder kan dit systeem door robots worden toegepast. De naam MIG is een afkorting die staat voor Metal Inert Gas. MAG staat op zijn beurt voor Metal Active Gas. Het zijn dus twee verschillende soorten gassen diebij deze methode gebruikt worden. De gebruikte techniek bij MIG/MAG- lassen kenmerkt zich aan het elektrisch booglassen met afsmeltende elektrode. Door constante spanning te gebruiken, wordt het lassen mogelijk gemaakt.

Beschermgas- Tijdens het lassen volgens het MIG/ MAG lasproces wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MIG-lassen gaat het om een inert gas zoals bijvoorbeeld argon, maar ook mengsels van argon met waterstofgas en helium. Dit gas reageert niet op het smeltbad. Dit terwijl het bij MAG om een actief gas gaat zoals bijvoorbeeld koolstofdioxide, en waterstofgas. Een actief gas reageert wel op het smeltbad. Hierbij wordt CO2 door de hitte deels omgezet in koolstof en zuurstofradicalen waardoor het actief gas ongunstige invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke las heeft. Bij dit lasproces wordt het draad continu elektrisch toegediend. Dit draad dat mechanisch wordt aangevoerd, is een elektrode en smelt ook af waardoor het ook dienst doet als toevoegmateriaal.

Lasdraad

Toepassingswijze MIG/Mag- techniek- De techniek kent verschillende manieren van toepassing. Zo kan dit systeem handmatig, semiautomatisch of volledig automatisch worden toegepast. Bijvoorbeeld door een robot voor de werkzaamheden in te zetten. of volledig door mensenkracht worden gebruikt om laswerk te verrichten.

Voor- en nadelen van de MIG/MAG- lasmethode- Wij hebben al kunnen concluderen dat dit systeem zeer multi- inzetbaar is, voor zowel handmatig als automatisch gebruik. Daarnaast kan ook gezegd worden dat de lasmethode vrij kosten besparend is vanwege het gebruik van CO2. Om het over de iets wat technische details te hebben; de laskwaliteit is bij dit systeem zeer goed vanwege de kleine kans op insluitsels bij slepend lassen. Verder kun je ook gemakkelijk bovenhands lassen, wat bij vele systemen heel ingewikkeld is.

Maar uiteraard heeft ook dit systeem zijn minpunten. Bij het lassen kunnen spatten elders aan het werkstukhechten. Dit is lastig als het gelaste niet wordt na behandeld. het spatten is simpel te voorkomen met antispatspray. En dan komt ie: Bij wind is dit omvangrijke apparatuur, voorzien van de rol lasdraad, gasfles en transportmechaniek nauwelijks bruikbaar.

Lassen met gevuld lasdraad

Om even alles goed op een rijtje te zetten: Lassen met gevuld draad wordt ook kun je dus ook met de MIG/MAG methode, alleen worden er dan geen gasflessen gebruikt.

Het draad wordt hier door de las tang geregen en aangebracht in het smeltbad. Anders dan bij MIG/MAG lassen waar gebruik gemaakt wordt van gasflessen met inert gas of actief gas als beschermgas is het holle draad bij lassen met gevuld draad, gevuld met laspoeder. Dit vormt een laselektrode die tijdens het lasproces afsmelt waardoor het metaal deel aan de buitenkant van het lasdraad in het smeltbad opgaat. De poeder aan de binnenkant wordt tijdens de hitte omgezet in gassen die het smeltbad op haar beurt beschermen.

Las machine

Soorten gevuld lasdraad en toepassing

Er zijn met de jaren ook verschillende soorten gevuld lasdraad ontwikkeld, elk met zijn specifiek proces en gebruik. Als doe het zelf persoon zal je je daarom goed moeten laten informeren over de diverse lasdraden, wil je er het beste resultaat uit halen. Zo zijn er verschillende materialen die als laspoeder worden gebruikt zoals rutiel. Maar ook op het gebied van lasdraad zelf, zijn er nu meerdere mogelijkheden. Wij denken bijvoorbeeld aan rond gevouwen lasdraad en dichtgelaste lasdraad. Het lassen met gevulde draad is het beste van toepassing in situaties waar er geen hoge eisen qua lasverbinding worden gesteld. Ben je toe aan hoge las snelheid met de mogelijkheid om er ook plaat mee te lassen? Dan is het MIG/MAG systeem wel een aanrader. Je kunt er plaat mee lassen van ongeveer 15 mm dik. De lasdraad diameter is daarnaast te verkrijgen in diverse afmetingen waaronder 0.8 mm t/m 2.4 mm.

Alhoewel deze methode nog niet volledig voet aan wal gezet heeft in Nederland, zullen met name de laswerkzaamheden op locatie in de nabije toekomst enorm worden uitgevoerd met lasmachines die gevuld lasdraad gebruiken. De methode die van oudsher gebruikt wordt, het lassen met beklede elektrode zal van de eerste plaats verdreven worden omdat de snelheid van de MIG/MAG methode met gevuld lasdraad, zonder gasflessen de kosten terugbrengen.

Ben jij een frequente lasser en is factor “tijd” voor jouw heel erg belangrijk? Investeer dan in een MIG/MAG lasmachine met de mogelijkheid om gevuld lasdraad te gebruiken en je zult er uiteindelijk goedkoper vanaf komen.