Transport & Logistiek

Het innovatieproces stelt organisaties in staat zich aan nieuwe markttendensen aan te passen en verschaft hen instrumenten die hen helpen concurrerend te zijn en een voortdurende bedrijfsgroei te garanderen. Het is een doeltreffend alternatief om de resultaten van een bedrijf in de transport & logistiek sector te verbeteren.

In tegenstelling tot productinnovatie is procesinnovatie onzichtbaar voor klanten, maar zeer belangrijk om verbeteringen te stimuleren. Daarom wordt het intern zeer op prijs gesteld. Dit proces omvat veranderingen in uitrusting en technologie, alsook een verbetering van de instrumenten en software-oplossingen die worden gebruikt om de werking van de toeleveringsketen te optimaliseren.

Voordelen van procesinnovatie in de transport & logistiek sector

Betere besluitvorming

De extreme concurrentie op de markt dwingt organisaties om in de kortst mogelijke tijd belangrijke beslissingen te nemen. Procesinnovatie-instrumenten zijn belangrijk omdat zij gedetailleerde en actuele informatie verschaffen aan managers, die dan snel kunnen beoordelen wat in een bepaald geval het beste alternatief is.

Verhoogde productiviteit

Procesinnovatie in transport & logistiek kent een leer- en aanpassingsperiode. Als deze fase eenmaal is afgesloten en de innovaties in de organisatie zijn geïntegreerd, zullen de werknemers hun productiviteit en efficiëntie verhogen en in minder tijd goede resultaten boeken.

Tijdsbesparing

Procesinnovatie is een rendabele investering voor operationele en logistieke bedrijven. Deze investering maakt een snelle ROI (Return On Investment) mogelijk dankzij een verhoogde productiviteit.

Hoe kunnen merken worden vernieuwd?

Momenteel draait de strategie van organisaties in de logistieke sector rond duurzame groei en de digitalisering van hun activiteiten. De technologische revolutie heeft ondernemingen ertoe aangezet nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen om waarde toe te voegen aan nieuwe klanten, die stelselmatig beweren hun bestellingen in real time te kunnen volgen.

Enkele oplossingen die inherent zijn aan de ontwikkeling van logistieke operatoren zijn: het gebruik van Big Data en artificiële intelligentie om pieken in de vraag te voorspellen, de ontwikkeling van metrische indicatoren KPI’s en de berekening van de koolstofvoetafdruk.

De implementatie van technologische oplossingen is van essentieel belang om de nieuwe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan te gaan, de beste vakmensen op de markt te houden, de efficiëntie van de activiteiten te verbeteren en het merk volledig te vernieuwen. Het is bewezen dat digitale transformatie vandaag de dag de plicht is van elk logistiek bedrijf.

Het innovatieproces omvat het aanbieden van nieuwe werkstrategieën en het doorvoeren van veranderingen in de menselijke, technologische en zakelijke dimensies ervan. Het is ongetwijfeld een belangrijk proces voor een betere coördinatie en een beter beheer van de bedrijven in de logistieke sector.