Wanneer je een onderneming hebt, dan kennen we hier een 2-tal verschillende vormen van aansprakelijkheid. De ene vorm is persoonlijke aansprakelijkheid en de andere vorm die we kennen is de bestuurdersaansprakelijkheid.
Via https://blended.law/v/de-doorstarters/producten/advies-bestuurdersaansprakelijkheid/ lees je er hier alles over. In dit artikel gaan we verder is op wat zowel persoonlijke- als bestuurdersaansprakelijkheid is en ook welke verschillen er tussen beide zijn. Kortom, voldoende interessante materie om door te lezen.
Wat is persoonlijke aansprakelijkheid?
Wanneer je persoonlijk aansprakelijk kunt worden gehouden, dan houdt dit in dat je privévermogen kan worden aangesproken door eventuele schuldeisers. De bekendste vorm van ondernemen waarmee jij persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor eventuele gemaakte schulden door schuldeisers, dat is natuurlijk als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Dit is logisch aangezien jij de enige bent die werkzaam is dus ook aansprakelijk kan worden gesteld. Toch kun je ook als bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Met name wanneer het een beslissing betreft die volledig buiten het boekje is gegaan en wat een normale bestuurder niet (snel) zal doen. Wil jij weten of jij aansprakelijk kunt worden gesteld voor wat je hebt gedaan, dan is het verstandig dit voor te leggen bij blended.law. Bij blended.law zijn ze namelijk gespecialiseerd is dergelijke kwesties.
Wat is bestuurdersaansprakelijkheid
Wanneer kun je nu aansprakelijk worden gesteld als bestuurder? Dan is het goed te weten wat het uitgangspunt is. Dit kan alleen worden gedaan, wanneer er door een persoon wordt gehandeld in naam van het bedrijf. Wat betekent bijvoorbeeld wanneer jij als commissie verzaakt. In tegenstelling tot persoonlijke aansprakelijkheid zal er dus aanspraak gemaakt kunnen worden op eventuele activa van het bedrijf. Waar dit bij een persoonlijke aansprakelijkheid ook op het privé vermogen kan. Wil jij weten of jij verantwoordelijk kunt worden gehouden voor bepaalde zaken, dan is het goed extra informatie in te winnen bij blended.law, alvorens je een dergelijke handeling uitvoert.
Hoe kun je bestuurdersaansprakelijkheid voorkomen?
Wanneer jij aan bent gesteld als bestuurder voor een bv of vereniging, dan gaan we er natuurlijk vanuit dat jij dit zo goed mogelijk uitvoert. Wanneer je zoals het wetboek voordraagt je taken goed vervult tegenover de rechtspersoon, dan is er niets aan de hand en hoef jij je als bestuurder dus helemaal nergens zorgen over te maken. Doe je dit niet, dan loop je wel het risico om aangepakt te kunnen worden. Zorg er dus altijd voor dat jij volledig op de hoogte bent van de regels en raadpleeg bij twijfel altijd een jurist. Doe je toch iets waar je achteraf van denkt dat het niet zo heel handig is geweest. Dan is het verstandig dit niet te verzwijgen maar kenbaar te maken bij de raad van bestuur. Er kan dan een beslissing worden gemaakt of een dergelijke handeling moet worden bestraft of dat het anders kan worden opgelost.