Waarom een EHBO cursus volgen?

Je hoort steeds vaker om je heen dat het verstandig is om een EHBO cursus te volgen. Maar heeft zo’n cursus nu eigenlijk wel zin? Na het volgen ben je heus geen verpleegkundige of arts, hoe nuttig kun je dan eigenlijk zijn als het gaat om hulpverlening? Daarbij komt ook nog eens dat het je geld kost en je er zeker drie dagen aan kwijt bent. En als je eenmaal een diploma hebt is dit maar voor twee jaar geldig. We snappen deze vragen heel goed, maar hopen je met deze blog toch over te kunnen halen om een EHBO cursus te volgen.

naamloos

Een cursus van levensbelang

Als je vader tijdens een verjaardagsfeestje onwel wordt grijp je onmiddellijk de telefoon. De ambulance is er binnen drie minuten. Maar ondertussen zie je dat je vader blauw aanloopt van benauwdheid en dreigt te stikken. Ga je dan rustig wachten op de ambulance en het risico nemen dat je vader nog voor de komst van de ambulance is overleden? Waarschijnlijk niet. Je wilt dan niets liever dan ingrijpen en zorgen dat je vader blijft leven. En het goede nieuws is dat er heel veel is wat je kunt doen, ook als je niet voor dokter of verpleegkundige hebt gestudeerd. Waarom zou je dan geen EHBO cursus volgen zodat je precies weet welke technieken je kunt toepassen om eerste hulp te kunnen verlenen?

Het is de investering meer dan waard

Wat stelt een cursus van drie dagen nu eenmaal voor als het gaat om een mensenleven? Eigenlijk niet zoveel. En met die kosten val het ook allemaal wel mee. Veel zorgverzekeraars zijn maar wat blij dat je zo’n cursus volgt omdat het hen weer in de kosten scheelt. Vaak vergoeden ze de cursus voor een deel en soms zelfs in zijn geheel.