Waarom je IT uitbesteden wellicht een goed idee zou zijn

IT uitbesteden is en blijft een trend in de zakenwereld. De tendens om IT uit te besteden is het grootst in de financiële dienstverleningssector en de industriële sector. Maar wat houdt IT uitbesteden eigenlijk in? En wat zijn de voordelen ervan? Het uitbesteden van je IT, ook wel IT outsourcing genoemd, houdt in dat je een derde partij buiten je bedrijf inschakelt voor het uitvoeren van bepaalde IT functies. Denk hierbij aan software en applicatieontwikkeling, database ontwikkeling en beheer, hosting en technische ondersteuning. Dit kan zowel lokaal als internationaal. Bevindt je bedrijf zich in Amsterdam, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lokale IT leverancier in Amsterdam, maar ook een IT leverancier uit de Verenigde Staten behoort tot de mogelijkheden.

Focus op core business

Een zeer voorname reden om je IT te gaan uitbesteden is de tijd die je ermee wint. De meeste bedrijven kiezen voor het uitbesteden van hun IT vanwege de focus op hun core business. In de tijd die ze overhouden door hun IT uit te besteden, kunnen ze zich volledig richten op hun core business. Zeker voor kleine en middelgrote bedrijven kan het lastig zijn om overal goed in te zijn en alle ballen tegelijkertijd hoog te houden. Door IT uit te besteden aan een IT leverancier in Amsterdam kunnen dergelijke bedrijven gefocust blijven op hun kernactiviteit. Zo hoef je nooit meer afgeleid te worden door complete beslissingen op het gebied van IT.

Expertise

Naast een aanzienlijke kostenbesparing, brengt IT uitbesteden nog een ander belangrijk voordeel met zich mee: expertise. Wanneer jij en je team zelf over onvoldoende IT kennis beschikken, is het natuurlijk niet handig om op eigen houtje de IT te verzorgen. Fouten zitten dan in een klein hoekje. Maar kies je ervoor om de IT van je onderneming uit te besteden aan een derde partij, dan ben je ervan verzekerd dat alles goed geregeld zal worden. Het externe team brengt jarenlange ervaring en kennis met zich mee. Zo kun je met een gerust hart een beroep doen op professionals met de juiste vaardigheden om al je IT problemen snel op te lossen.

Kostenbesparing

Wellicht twijfel je over IT outsourcing, omdat je denkt dat dit de kosten zal opvoeren. In werkelijkheid zul je echter kosten besparen wanneer je ervoor kiest om je IT uit te besteden aan een externe partij die hierin gespecialiseerd is. Geloof het of niet, maar voor het financiële plaatje van je bedrijf is het zelfs gunstiger om IT uit te besteden dan het opzetten van een intern IT team. Wanneer een bedrijf alle IT services intern proberen te realiseren, ervaren zij hogere research, development en implementatiekosten. Voor IT outsourcing bij een IT leverancier in Amsterdam zul je een vaste maandelijkse prijs of een vaste prijs per gebruiker betalen.

Innovatie

Last but not least, speelt ook innovatie een belangrijke rol bij de beslissing om IT uit te besteden. Het is zelfs zo dat zo’n 40% van de bedrijven innovatie een belangrijk voordeel van IT uitbesteden noemen. Het is je waarschijnlijk wel bekend hoe snel hardware en software verouderen in het digitale tijdperk. Innovatie is dan ook cruciaal om te kunnen blijven concurreren. Een gespecialiseerde externe partij zal zich continu bezighouden met het efficiënt inrichten van de IT van jouw bedrijf. Bovendien beschikt deze over de juiste middelen om nieuwe projecten direct te starten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Thornstein, een IT leverancier in Amsterdam.