Zo word je secretaresse

Als je er aan denkt secretaresse te worden, ben je vast benieuwd hoe je deze functie kan gaan bekleden. Een secretaresse heeft een erg interessante rol in het bedrijf door als eerste contactpunt te fungeren van een bepaalde afdeling. Hierdoor komen collega’s, klanten en bezoekers van allerlei secties en achtergronden eerst bij de secretaresse voordat ze verder gewezen worden. Hierdoor is het een erg afwisselende baan, maar ook verantwoordelijke baan, omdat jij er voor moet zorgen dat er een goede indruk achterblijft. Wil je secretaresse worden? Hier lees je hoe.

 

De opleiding tot secretaresse

Om secretaresse te worden, volg je eerst een opleiding. Dit bestaat uit een gedeelte administratief medewerker (waarvoor je ook een diploma zal ontvangen) en de specialisatie tot secretaresse. In totaal ben je hier zo’n 13 maanden mee bezig. Je hebt geen vooropleidingen nodig, maar er wordt wel verwacht dat je een goede kennis hebt van het Engels en het Nederlands zowel schriftelijk als vocaal. Tijdens de opleiding worden onderwerpen besproken zoals de praktijk in een kantoor, toetsenbordvaardigheden, taalvaardigheden, notuleren en het werken met MS Office.

 

Diploma’s gehaald

Na deze opleiding heb je dus twee diploma’s en kan je secretaresse worden en beginnen met solliciteren. Als je de vacatures bekijkt zoeken werkgevers vooral betrouwbare, zelfstandige, discrete en flexibele mensen die weten hoe te organiseren en verantwoordelijkheid te dragen. Tijdens de baan doe je een aantal vaardigheden op en bouw je een netwerk die het hele bedrijf doorgaat en verder.

 

De toekomst

Als je graag verder wilt groeien, is de baan secretaresse geen slecht begin. Je zal hier erg goede communicatie, organisatie en analytische vaardigheden opdoen en multitasken is voor jou geen probleem. Hiermee kan je of kijken of je het binnen je eigen afdeling verder wilt proberen, of dat je de mogelijkheden ergens anders zoekt. Hoe dan ook, secretaresse worden is een goede investering in de toekomst.