Zoek de juiste broker voor jouw aandelen

Inleiding brokers vergelijken
Een stap in de wereld van de aandelen is niet zomaar even gezet, zeker niet als je niet bekend bent met dit wereldje. Je kunt daarom beter iemand in de hand nemen die je begeleid bij het kopen en verkopen van aandelen. Dit kun je laten doen door een bank maar ook door een broker. Dit is een effectenmakelaar die voor jou als tussenpersoon optreedt en de handelingen voor je uitvoert. Kies altijd voor een gereguleerde broker, die voldoet zeker aan de strenge eisen die in ons land aan brokers gesteld worden. Eerst brokers vergelijken voordat je de juiste gevonden hebt is zeker aan te raden. Ze bieden namelijk niet allemaal dezelfde services aan en niet iedereen wil uiteraard hetzelfde.

Bekijk de kosten goed
Als je een broker zoekt om je zaken te behartigen, hou dan rekening met de volgende factoren. Met name banken en brokers in mindere mate hanteren transactiekosten voor de handelingen met de aandelen. Dus iedere keer als er aandelen gekocht of verkocht worden berekenen zij deze kosten. Als er veel handelingen gedaan worden, kunnen deze kosten dus aardig oplopen. Naast de transactiekosten betaal je bij de banken ook nog een bewaarloon voor je aandelen. Dit rekenen zij aan omdat zij de aandelen voor jou op een effectenrekening in bewaring houden. De meeste brokers rekenen geen bewaarloon.

Ondersteuning en informatie
Als je gaat beleggen, wil je natuurlijk ook graag weten wat er met je geld gebeurt. Om hierover geïnformeerd te kunnen worden, wil je contact kunnen leggen met de broker. De meeste brokers gebruiken hier een helpdesk voor, die op verschillende manieren bereikbaar is. Het is maar net welke manier jij het prettigst vindt om mee te werken. Soms kun telefonisch om informatie vragen, over het algemeen altijd via de mail of internet. Behalve informatie verkrijgen op deze manier, worden er ook seminars georganiseerd. Deze kun je bezoeken en je kunt er informatie krijgen over de beleggingen, over de werkwijzen van de brokers en alle brokers ook met elkaar vergelijken zodat jij de juiste kiest. Er worden vaak ook seminars online gehouden.

Wil je meer weten?
Als je op de voet wilt volgen hoe het met je aandelen staat volg je het beste het actuele nieuws. Behalve het nieuws op internet kun je bij verschillende brokers ook informatie krijgen over welke aandelen je het beste kunt kopen of juist verkopen, of kunnen zij een portefeuille voor je samenstellen met aandelen die zij je aanraden. Zij adviseren je en jij belegt er dan je geld in.

Software
Het is ook mogelijk om softwarepakketten aan te schaffen bij het beleggen. Als je een beginner bent, zijn er eenvoudige en gebruiksvriendelijke programma’s maar als je al wat bekender bent in de aandelenwereld kun je ook kiezen voor een wat ingewikkelder en professioneler programma.