Samenwonen en verzekeringen

Als je in Nederland woont dan zijn er 3 verzekeringen die de bank je verplicht kan stellen. Dit geldt onder meer als je gaat samenwonen en een huis hebt gekocht. De verzekeringen zijn:

  1. opstalverzekering: Ook wel een woonverzekering genoemd. Dit sluit je af als je een huis hebt gekocht. Wanneer je een hypotheek afsluit kan de bank een opstalverzekering verplicht stellen. je bent dan verzekerd tegen storm, water en brandschade
  2. Overlijdensrisicoverzekering: het is niet leuk om erbij stil te moeten staan maar het kan gebeuren dat je partner vroegtijdig overlijd.  De vraag is dan of jij de hypotheek, huur of vaste lasten dan nog kan betalen. Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt een bedrag uitgekeerd bij het overlijden. Jij of je partner kan dan de woonlasten doorbetalen. Of de extra kosten voor kinderopvang of kosten voor huishoudelijke hulp.
  3. Zorgverzekering: Deze vergoed de ziektekosten. De basisverzekering is voor iedereen gelijk bij verschillende zorgverzekeraars. Daarnaast kan je kiezen uit een budget, natura of restitutie. Deze kunnen wel verschillen bij verzekeraars. De basisverzekering vergoed niet alles. je kan er dan ook voor kiezen om je zorgverzekering uit te breiden met een aanvullende verzekering. Je partner kan je vaak meeverzekeren bij de zorgverzekeraars Je profiteert dan van een collectieve korting wat bespaart in de kosten.

Verzekering voor extra zekerheid

Deze zijn niet verplicht maar bieden extra zekerheid wanneer er iets mis gaat in om het huis. Je kan kiezen uit een  Inboedelverzekering: je spullen zijn verzekerd tegen brand, diefstal en waterschade. Op Overstappen.nl inboedelverzekering vind je diverse verzekeraars die dit aanbieden. Vaak vergeet je om je polissen op to date te houden. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent wanneer er wat gebeurt in je woning door bijvoorbeeld brand. WA verzekering: Deze vergoed de schade als iemand door jouw schuld gewond raakt of als je bij iemand in zijn huis wat kapot maakt. Rechtsbijstandverzekering: Je kan juridische hulp krijgen als je er bijvoorbeeld met de verhuurder er niet uitkomt wie een lekkage moet repareren aan je huis.Doorlopende reisverzekering:In deze corona tijd is het niet handig maar wanneer je vaak op vakantie gaat of regelmatig een weekendje weg, dan ben je het hele jaar door verzekerd. je hoeft dan niet steeds een aparte reisverzekering af te sluiten.Doorlopende annuleringsverzekering.Dit geldt hetzelfde als bij de reisverzekering. Je bent het hele jaar door verzekerd. Handig als je onverwacht een vakantie moet afzeggen.